Wednesday, 31 July 2013

Hired

This morning I have a meeting with one of the Director at the Lembaga. Had a talk for almost 40 minutes together with the General Manager of Human Resource on what the Lembaga and the Board expect from me, in case if I were hired. Meeting ended at 9.40 am where I was then rushed to Banting to sign an agreement. Hehe. I am buying something new. Sniff sniff.

And at around 3pm the GM of HR called me saying that I have been offered a job at the Lembaga. Syukur alhamdulillah. Praises to God Almighty. They expected me to report duty on October 1st.

I hope I am making the right decision. Getting quite frustrated with the current situation at my office- too lazy and unimportant to elaborate, let us cherish this moment of joy and happiness by not focusing on the negative story at my current employment.

I see the opportunity to work with the Lembaga as a way to bring myself closer to Allah swt. Who knows I might change to a better person, both spiritually and career wise.

The increment is not so much, only a RM200 from my gross salary plus RM250 allowance. Still I think it's a good deal considering that I don't have to face the traffic jam, meaning lesser petrol allowance and no toll, and free parking. Parking and toll alone boleh sampai RM150.

But still I need to do the medical checkup and if I am healthy enough then only baru I boleh tender my resignation.

Bismillah.

Monday, 29 July 2013

Persona

Amna tikus, saya kucing, suami saya monyet.
Hahaha.

    Januari 01-09 ~ Anjing
    Januari 10-24 ~ Tikus
    Januari 25-31 ~ Singa

    Februari 01-05 ~ Kucing
    Februari 06-14 ~ Merpati
    Februari 15-21 ~ Kura-kura
    Februari 22-28 ~ Harimau Bintang

    Mac 01-12 ~ Monyet
    Mac 13-15 ~ Singa
    Mac 16-23 ~ Tikus
    Mac 24-31 ~ Kucing

    April 01-03 ~ Anjing
    April 04-14 ~ Harimau Bintang
    April 15-26 ~ Tikus
    April 27-30 ~ Kura-kura

    Mei 01-13 ~ Monyet
    Mei 14-21 ~ Merpati
    Mei 22-31 ~ Singa

    Jun 01-03 ~ Tikus
    Jun 04-14 ~ Kura-kura
    Jun 15-20 ~ Anjing
    Jun 21-24 ~ Monyet
    Jun 25-30 ~ Kucing

    Jul 01-09 ~ Tikus
    Julai 10-15 ~ Anjing
    Julai 16-26 ~ Merpati
    Julai 27-31 ~ Kucing

    Ogas 01-15 ~ Monyet
    Ogos 16-25 ~ Tikus
    Ogos 26-31 ~ Kura-kura

    September 01-14 ~ Merpati
    September 15-27 ~ Kucing
    September 28-30 ~ Anjing

    Oktober 01-15 ~ Monyet
    Oktober 16-27 ~ Kura-kura
    Oktober 28-31 ~ Harimau Bintang

    November 01-16 ~ Singa
    November 17-30 ~ Kucing

    Disember 01-16 ~ Anjing
    Disember 17-25 ~ Monyet
    Disember 26-31 ~ Merpati


Anjing:
Kamu memang seorang yang setia dan manis orangnya. Kesetian kamu
memang tidak boleh disangkal lagi. kejujuran dan keikhlasan adalah
kekuatan kamu, malahan di dalam kerjaya kamu memang boleh dipercayai.
Kamu adalah orang yang sederhana dan sering bersikap rendah diri.Kamu
bukan orang yang akan mencari masalah dan sukakan suasana yang
damai.Kualiti itulah yang menjadikan teman-teman suka berada di sisi
kamu. Cita rasa kamu di dalam fesyen juga diakui baik dan kamu akan
mudah terasa malu dan sedih sekiranya alamari pakaianmu tidak lengkap
dengan pakaian yang mengikut peredaran fesyen. Biarpun kamu tidak
mempunyai teman yang ramai tetapi teman-teman yang bersama dengan kamu
memang mempunyai kualiti yang baik.

Tikus:
Kamu ini memang penuh dengan muslihat! Namun, sikap itulah yang
menjadikan kamu nampak bijak dan menjadikan wajah kamu comel dan mudah
menarik perhatian orang disekelilingmu. Ramai yang suka berkawan dengan
kamu kerana sikap kamu yang memang mengundang keseronokan kepada orang
lain. Memang kamu sering dijemput untuk memeriahkan majlis dan ramai
yang menyukai kehadiran kamu, tetapi kamu begitu sensitif orangnya dan
itu menjadikan orang sekelilingmu berhati-hati untuk berbicara dengan
kamu. sekiranya ada yang berani menggunakan perkataan kasar, memang
mereka akan mengundang kemarahan kamu di tahap maksimum! Kamu perlu
bijak mengawal emosi kamu kerana teman-teman juga manusia yang tidak
lepas dari melakukan kesilapan.

Singa:
Begitu kontra dengan spesies kamu, rupanya kamu ini memang
pendamai orangnya. Kamu tidak suka terlibat dengan pertengkaran atau
pergaduhan. Kamu begitu sukakan aktiviti luar rumah dan tidak gemar
melepak tidak tentu arah tujuan. Memang dilahirkan untuk menjadi ketua
dan memberikan arahan kepada orang lain dengan cara yang paling
disenangi. Kamu memang suka menyayangi dan disayangi orang lain. Namun,
kamu memang mudah dipermainkan oleh orang lain, jadi berhati-hati.

Kucing:
Kamu memang penyayang, disayangi namun kadang-kala begitu pemalu. Kamu sukakan keadaan yang senyap dan damai. Di dalam kehidupan,
kamu suka mempelajari tentang perkara baru dan sentiasa melakukan setiap
sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Di dalam situasi normal, kamu memang
nampak tenang tetapi apabila kamu dicabar, serta merta kamu mudah
mengamuk! Mereka yang bernaung dibawah kucing memang bijak bergaya.
Orang sekelilingmu sering menjadikan kamu sebagai idola di dalam
berpakaian. Kamu bijak bersosial tetapi hanya bercakap dengan orang kamu
kenali. Kamu memang begitu berhati-hati memilih teman.

Kura-kura:
Kamu semakin hampir dengan kesempurnaan dan begitu baik hati.
Kebaikan kamu akan sentiasa dikenang orang sekeliling kamu. Kamu sukakan
kedamaian, sekiranya teman-teman ada menyakiti hati kamu, kamu tidak
akan cuba menyakitkan hati mereka pula. Kerana ini, kamu memang
disayangi dan disenangi teman-teman. Kamu juga tidak suka cakap belakang
dan orang sekelilingmu begitu senang dengan cara kamu melayan mereka.
Kamu sentiasa akan memberi kasih sayang dan tidak pernah mengharapkan
balasan. Pemurah juga adalah sikap kamu dan kamu sentiasa melihat
kehidupan sebagai latihan praktikal.
Merpati:
Kamu adalah simbol sikap yang sentiasa riang. Apa saja yang kamu
lakukan, kamu akan enjoy setiap detiknya. Kahadiran kamu menjadikan
teman-teman serta orang sekeliling begitu riang dan senang dengan sikap
kamu. Kamu adalah ketua di dalam kumpulan teman-teman dan bijak memujuk
dan menghiburkan hati orang yang sedang gundah-gulana. Hipokrasi adalah
sifat yang paling kamu benci dan orang yang sebegini memang kamu tolak
tepi. Di dalam pekerjaan, kamu memang teratur dan sistematik. Namun,
awas! Kamu mudah jatuh cinta!

Harimau Bintang:
Kamu seorang yang misteri. Kamu boleh berhadapan dengan tekanan
dengan tenangnya Kamu juga boleh menghadapi setiap senario yang menguji
kesabaran tanpa perlu mengamuk untuk melepaskan geram. Kadang-kala, kamu
ini kejam orangnya. Hmmm...kamu suka bergosip tetapi hanya bersama
dengan teman-teman yang kamu percayai sahaja. Mereka yang bernaung di
bawah harimau bintang adalah begitu teratur dan kemas orangnya. Tetapi,
apa yang tidak tahan dengan sikap kamu yang mahu setiap sesuatu mengikut
cara kamu. Sikap itulah yang menjadikan kamu senang hilang kawan. Namun,
apabila teman-teman menghadapi masalah, kamu adalah orang pertama yang
mereka cari.

Monyet:
Tidak sabar dan begitu hiperaktif! Kamu mahu segala-galanya
dilakukan dengan pantas. Namun, kamu memang sederhana orangnya dan
begitu suka apabila ramai yang memberikan perhatian kepada kamu. Kamu
bijak berhadapan dengan masalah dan tidak mahu terlibat dengan sebarang
kontroversi. Setiap langkah dan keputusan, kamu akan berfikir sebelum
melakukannya. Kamu mempunyai kata hati yang kuat dan itulah yang menjadi
penyelemat kepada kamu. Jangan tidak tahu, mereka yang bernaung di bawah
monyet memang begitu bijak mencari wang dan begitu pandai mengatur
kewangannya. Kamu memang akan berjaya di dalam perniagaan. 

Thursday, 25 July 2013

Kerja

So yesterday after work I dropped by to refill my gas at gas station. And when I got home I notice there are missed calls from a Shah Alam number, twice. Must be missed when I pumped the gas.  I ignored.

So this morning I reached office and open both my Outlook (office email) and Gmail (personal email).

There were some new emails in my Gmail. Mostly spam and adv. I noticed an email with title ‘TEMUDUGA MELALUI TELEFON’. My heart skipped a beat. Baru semalam bising-bising bosan kerja di tempat ini, mau cari kerja lain. Separuh hati kata ni mesti email spam, tapi separuh hati berharap ada company turun dari langit offer kerja. Bila baca email tu, sesuatu yang aku tak jangka, it’s an email from the ‘Lembaga’ I went for interview few months ago. Apparently the missed calls were from them.

To cut the long story short, I am hired hahha no lah the telephone interview was done at 10.15am and if I were shortlisted (again) there’ll be a meeting cum interview session with the Board Risk Chairman next week.

I am happy, but also worried, as their risk department baru nak start up, so I foresee a very challenging task awaiting. The first candidate they hired has resigned. I am the KIV. So am I tough enough to do the job?

I’ll keep you updated okay

Friday, 19 July 2013

Of baju raya

Our color theme for this year is light chocolate/brown. A pastel color.

Baju kurung Amna done.

Dan sebagai seorang mak yang agak IT savvy haruslah aku survey dulu baju-baju toddler di Internet sebelum mengorak langkah ke shopping mall.

Aku plan nak beli satu gown  Trudy & Teddy untuk Amna.

And the nominees are:-








Aku paling suka baju yang last tu. Hahah.


Cotton On


Yang pink tu RM20 je yang skirt RM15. Vavavava!!

Dan kunjungan H&M adalah wajib. Tapi mcm dah boring sikit balik-balik pergi beli baju Amna kat H&M.

Tengok lah nanti.

Monday, 15 July 2013

Jolly time

I think Amna had a jolly good time during the weekend where she met most of her cousins at both our sides.

On Saturday we had a buka puasa at my dad’s house where 5 out of my 7 siblings were there, including 11 out of 16 grandchildren. Not so bad eh. Bukan senang nak berkumpul ramai-ramai bila masing-masing dah ada komitmen. Stayed overnight but Amna pengsaned at 9.30pm as he only slept once during the day. But seeing her watching her cousins played (adakah ayat ini make any sense to you?) pun dah cukup seronot as I can see her enjoying herself berjalan ke sana ke mari. Dia nak ikut main x pandai lagi.

And on Sunday we buka puasa at my MIL house where 5 out of 5 husband’s siblings were there, sekali dengan 3 lagi cousin Amna. She was enjoying herself naik scooter pink and all. 9.30 pm masuk kereta, bf lalu berlayar sampai pagi budak kecik tu.

Wednesday, 10 July 2013

Tak bangun sahur & Amna's vocab

Selamat menyambut Ramadhan semua.

Our first Ramadhan and we woke up at 5.45am for the sahur. -_-"

Blame my alarm clock. Or myself. For not checking that the alarm clock is only set for Monday, Tuesday, Thursday, Friday. 

No Wednesday was ticked. Nasi and chicken soup has been cooked last night. Tinggal panas kan saja, tapi tu la, Allah nak kasi rezeki pagi tadi minum air saja. Kurma pun tak sempat.

Anyhoo, Amna's vocab has build up with words like ..

"Nak" but the sound is more like "N(y)ek"
"Nah" that sounded like "N(y)eh"

apart from the 
Ma for Ummi. (jauh sangat tu don't you think?)
Ayyah for Ayah.
"Be" for Ball.
"Ger" for Tiger.

Everytime nampak cat mesti buat bunyi cicak guna lidah. Panggil cat gitu.

Kalau membuang, mesti lepas tu bagitahu Ummi dengan cara tepuk-tepuk paha sambil kata "Ma... Ma". Sign utk Ummi potty train Amna by 2 years old kah? Mihihi

Kalau tengah malam nak susu merengek "Nak!" "Nak!"

Kesimpulannya seronok sangat ada anak. Haha tetiba nak kesimpulan pulak.

Di bulan puasa kali ini aku set mind yang aku pam di office 3 kali sehari adalah dengan objektif utama nak maintain supply. Tak kisahlah berapa banyak (atau sikit) yang keluar sekali pun. Mana yang aku dapat pump, itu lah rezeki untuk Amna..

Sunday, 7 July 2013

Post full of picture

Of Amna when we were at Tasik Shah Alam.











Friday, 5 July 2013

Note to self: Madu makanan sunnah

Screenshot dari Facebook Group Laman kesihatan Ibu Bayi dan Anak


Sent from Samsung Mobile

Of Amna and her bottle strike

I sent Amna to kak Sara today and in 1 hour kak Sara sent me this picture:



Ajaib. Pagi tadi ada jugak aku cuba-cuba bagi air kosong guna botol tapi Amna tak nak. Tapi memang kalau dengan aku dia tak nak botol pun.

So  hahhhhh legaaa.

Thursday, 4 July 2013

Keluh-kesah seorang ibu

So Amna is on bottle strike.

That started yesterday when her bs gave her almond milk that I prepared in the morning. She took her first suck, and refused to bottle fed for the whole day -_-“

Le sigh.

If only I knew it would cause her to refuse bottle. Sigh again.

And today she is still on it.

I applied for a leave tomorrow just to leave her at Kak Sara (the prev bs). Hopefully she will manage to persuade that young girl t to take bottle.

Haih, sanggup tahan hisap susu sebab trauma rasa almond milk. It wasn’t that bad anyway.

Wednesday, 3 July 2013

Photos

That's me wearing my new hoodies bought from an officemate. Terus pakai haha.

And Amna's pics running wild in Al Ikhsan. And everything in between.


Sent from Samsung Mobile

Tuesday, 2 July 2013

How To Make Almond Milk

So I bought almonds from Giant.. and this is how I will do it:


I love almond milk.
But you know what I love more…homemade almond milk.
You can absolutely drive out to your local store and buy almond milk – but once you’ve had it fresh, the rich taste will keep you coming back for more! And guess what? It’s super easy to make.
Let me show you how.

Homemade Almond Milk
Ingredients
-pure, filtered water for soaking
-1 cup raw, organic almonds
-4 cups pure, filtered water
Optional Add-Ins
-sweetener to taste (i.e. maple syrup, honey, stevia, or my ultimate fave…4-6 medjool dates)
-homemade vanilla extract (I like to add 1 teaspoon to the mix)
-carob powder (Chocolate almond milk anyone!?!)
-spices (i.e. cinnamon, allspice, cloves, cardamon…get creative)
Method
1. Allow the almonds to soak covered in pure, filtered water for up to 48 hours in the refrigerator. Overnight will do, if you’re in a pinch. But, I like to give mine a good couple of days.
2. After soaking, strain the soaked almonds and toss the soaking water.
3. Place your almonds, four cups of pure, filtered water, and any optional add-ins in a high-speed blender — I love my Vitamix for this — and blend on high until the mixture becomes frothy…approximately 1-2 minutes.
4. Pour the contents of the blender through a cheese cloth lined strainer — or if you have one, a nut milk bag — into a 1 quart glass canning jar. Squeeze to extract all the goodness of the almond meal.
5. Store the milk in the refrigerator. It should keep for up to 3 days. Shake the jar prior to use.
Note
I don’t like the idea of wasting all of that almond meal/pulp. Now granted, most of the nutrients are gone into the milk, but I still find it useful for recipes like these brownies…yum! Or you could dehydrate them for use as a coating for chicken and fish. Perhaps make almond butter. What about using them as a body or facial scrub?
The possibilities are endless really! 

 Or the WikiHow : http://www.wikihow.com/Make-Almond-Milk

Of milk

Hari-hari cerita pasal susu.

Susu badan, susu kambing, susu beras perang, susu almond.

Masa mula-mula masuk kerja lepas melahirkan sibuk rungsing pasal production susu. Macam mana nak maintain, hari ni dapat berapa oz, hari ni Amna minum berapa oz.

Hari-hari pump pump pump without fail.

Amna masuk setahun susu start drop sibuk cari alternatif nak supplement.

Mula-mula susu kambing fresh, Nubian, badan panas walaupun diluted.

Susu kambing formula, Karihome, badan panas dan kahak selesema dan akhirnya muntah. Reject terus.

Susu lembu fresh,  Farm Fresh, penerimaan Amna baik tapi selesema dan kahak.

Bagi balik susu kambing Nubian, badan tak panas tapi Amna tak minum sangat.

Minggu ni bagi susu kambing beli kat stadium Shah Alam lagi Amna tak nak minum.

Husband suruh bagi susu Ilham tapi lepas mengetahui susu tepung adalah makanan terproses yang mana nutrien banyak hilang semasa tempoh penepungan memang lah aku tak nak bagi.

Mungkin kena buat susu Almond kan Amna?

Hari-hari cerita pasal susu.

Hidup bergelumang dengan susu sejak ada Amna.

Rantingss.. haha